Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SOJINI KOSMIČI, KOSMI IN ZREZKI – beljakovinski prvaki

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 20. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2007 / 09:55

SOJINI KOSMIČI, KOSMI IN ZREZKI – beljakovinski prvaki

Tokrat ne bomo govorili o sojinih zrnih, marveč o izvlečku iz sojinih zrn, predelanem v sojin granulat, ki ga lahko kupimo v obliki kosmičev, zrezkov ali kosmov. Zakaj je ta stvar uporabna? Za sojo je znano, da je zaradi visoke vsebnosti beljakovin najboljši nadomestek za meso. Poleg tega soja vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in vitamin B 12.
Tokrat ne bomo govorili o sojinih zrnih, marveč o izvlečku iz sojinih zrn, predelanem v sojin granulat, ki ga lahko kupimo v obliki kosmičev, zrezkov ali kosmov. Zakaj je ta stvar uporabna? Za sojo je znano, da je zaradi visoke vsebnosti beljakovin najboljši nadomestek za meso. Poleg tega soja vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in vitamin B 12. Sojini kosmiči, kosmi in zrezki imajo kar 50 % beljakovin, goveje meso pa 13 do 20 %. Ker organizem ne izkoristi vseh beljakovin, ocenjujemo vrednost beljakovin z odstotkom, ki ga organizem izkoristi. Izkoristek soje je 61 % in je podoben izkoristku govedine, ki je 67 %. Izkoristek večine rastlinskih beljakovin je nižji: arašidov 43 % in leče 30 %. Izkoristek sira je 70 % in sojinega sira 68 %.



Pomembna pa ni samo količina, temveč tudi vrsta beljakovin. Med seboj se razlikujejo po aminokislinah. Or...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh