Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo zdravilo proti virusu HIV

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 25. 08. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2007 / 08:47

Novo zdravilo proti virusu HIV

V začetku avgusta je farmacevtsko podjetje Pfizer v Združenih državah Amerike dobilo dovoljenje za trženje in uporabo novega zdravila za zdravljenje okužbe z virusom HIV
V začetku avgusta je farmacevtsko podjetje Pfizer v Združenih državah Amerike dobilo dovoljenje za trženje in uporabo novega zdravila za zdravljenje okužbe z virusom HIV. Zdravilo se imenuje maraviroc in ga prodajajo pod imenom Selzentry.

Maraviroc je prvo zdravilo iz novega razreda zdravil, ki preprečuje virusu HIV, da bi se vgnezdil v belo krvno celico. Starejša zdravila se proti virusu bojujejo, ko je ta v celico že vdrl. Maraviroc blokira receptor CCR5 na površini bele krvne celice, prek katerega virus najpogosteje vdre v celico.

Maraviroc je registriran za zdravljenje odraslih, ki so v preteklosti že bili zdravljeni z zdravili proti virusu HIV in ki imajo kljub temu povišano količino virusa HIV v krvi.

Med bolniki, ki so že bili zdravljeni z zdravili proti virusu HIV, jih ima od 50 do 60 odstotkov CCR5 tropni virus HIV-1. To pomeni, da imajo virus, ki vdira v celice prek receptorja CCR5. Ostali bolniki so imeli CXCR4 t...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh