Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uravnavanje telesne teže

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 27. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2007 / 13:13

Uravnavanje telesne teže

Zelo težko je odgovoriti na vprašanje, katera je idealna teža za posameznega človeka. Idealna teža pravzaprav ni točno določena številka, ampak predstavlja razpon med dvema vrednostima

Zelo težko je odgovoriti na vprašanje, katera je idealna teža za posameznega človeka. Idealna teža pravzaprav ni točno določena številka, ampak predstavlja razpon med dvema vrednostima. Poleg tega je več kot telesna teža pomemben podatek o količini nakopičene maščobe v posameznikovem telesu. Približno oceno o količini telesne maščobe lahko dobimo z izračunom indeksa telesne mase.

Indeks telesne mase se preprosto izračuna tako, da telesno težo v kilogramih dvakrat delimo s telesno višino v metrih oziroma telesno težo delimo s kvadratom višine. Tako ima človek s telesno težo 100 kilogramov in telesno višino dva metra indeks telesne mase točno 25, 70 kilogramov težak in 175 centimetrov visok človek pa 22,86. Indeks telesne mase med 19 in 24,9 je normalen oziroma optimalen; ljudje, ki imajo indeks telesne mase med 25 in 29,9, imajo povečano telesno težo, ljudje z indeksom prek 30 pa veljajo za debele.

Se pravi, prvi recept za zmanjšanje prevelikega indeksa telesne tež...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh