Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Priročnik« za pripravo krofov

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 17. 02. 2007 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 15:12

»Priročnik« za pripravo krofov

Spoštovane gospodinje, ste peke krofov vajene ali pa vsako leto, preden se začne pustni čas, razmišljate, ali bi se sploh lotile tveganega »posla«? Nam bo uspelo rahle krofe speči brez lukenj, svetlo rjave barve in z obveznim belim obročkom? Bi bilo bolj preprosto speči miške ali flancate (ali po domače »lojtre«)? Za vse smo zbrali nekaj nasvetov, da vam bo šlo še bolje od rok.

Domači ali kupljeni, ni važno. Krofi so danes tradicionalna pustna sladica, ki ne sme manjkati na nobeni mizi. K nam so ti debelušni sladki gospodje prišli iz Nemčije in postali precej vsakdanja sladica. Če ne drugače, si jih zaželimo vsaj v pustnem času. V zvezi s krofi poznamo celo nekaj vraž. Če jih ne bi bilo, se seno poleti ne bi sušilo, zaradi slabo pečenih krofov na pustni torek pa repa jeseni ne bo debela … Njihov nastanek sega že v čase, ko so ljudje začeli peči kruh. Testo, ki je ostalo pri oblikovanju hlebcev, so v Angliji zakuhali v juho, v Nemčiji pa ocvrli. To so bili prvi predhodniki današnjih slavnih krofov. Na Nizozemskem so jih kasneje posuli še s sladkorjem, od tam pa so se v svoji novi podobi razširili naprej v Severno Ameriko.

V Nemčiji in na Nizozemskem so bili krofi na mizi v božičnem času, medtem ko so se z njimi drugod po Evropi mastili v pustnem času. Danes najdemo več vrst krofov, različnih oblik, nadevov in oblivov. Pravi pustni krofi so nadevan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh