Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

BOB – včasih vsakdanja, danes prezrta stročnica

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 24. 02. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2007 / 13:28

BOB – včasih vsakdanja, danes prezrta stročnica




Pa smo ga pokopali, pusta hrusta. Ali so krofi uspeli? Če venčka ni bilo, se ne jezite. Ravno tako so šli v slast. Zdaj imamo že druge naloge. Kaj moramo narediti, da bomo v času posta ostali čili? Kako bomo v vsakdanji kuhi nadomestili meso? Bob je eden izmed najboljših virov rastlinskih beljakovin. »Doma« je ob Kaspijskem morju, v Perziji in Tibetu. Na naših tleh so ga uporabljali, preden so Evropo preplavili fižol, koruza in krompir. Od tedaj naprej pa se je bobu slabo pisalo, saj je bobova lupina trda, malce je grenak in dolgo se kuha. A bob je veliko laže prebavljiv od fižola, graha ali leče. Zato se spomnimo kdaj na »veliki« fižol in ga postrezimo vsaj v solati.

Ste vedeli, da bob jemo tudi v stročju? Pravzaprav je svež, še nedozorel bob v sodobni kuhinji še najbolj uporaben. Če ga bomo pridelali doma, ga, preden oleseni, oberemo in shranimo v zamrzovalniku. Posušeno seme boba se v dobro zaprti posodi ohrani let...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh