Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vera in vrednote v demokraciji

Robert Petkovšek
Za vas piše:
Robert Petkovšek
Objava: 23. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:55

Vera in vrednote v demokraciji

Predvolilni čas je čas politične inventure, ko morajo stare vlade pred volivci pokazati dosežke svojega dela, kandidati za novo vlado pa natančno predstaviti svoje politične programe. Razsodnik o tem, kaj je bilo storjenega in kaj bo potrebno storiti v prihodnje, smo volivci.

Predvolilni čas je čas politične inventure, ko morajo stare vlade pred volivci pokazati dosežke svojega dela, kandidati za novo vlado pa natančno predstaviti svoje politične programe. Razsodnik o tem, kaj je bilo storjenega in kaj bo potrebno storiti v prihodnje, smo volivci. Ker na volitvah odločamo o kakovosti naše prihodnosti, so tu pomenljive besede pesnika Župančiča o usodnosti nekaterih življenjskih trenutkov: »Mornar, ko je najvišji dan, izmeri daljo in nebeško stran.« Eden takšnih usodnih trenutkov je predvolilni čas, ko je treba na novo nastaviti kompas.

Perikles (490–429), eden največjih atenskih politikov, je v sloviti hvalnici atenski demokraciji poudaril: »Tistega, ki v javnem življenju ne sodeluje, imamo za nekoristnega člana naše družbe.« Slehernemu državljanu – takšnemu, kakršen je – demokracija nalaga, da v njej dejavno sodeluje. Nihče mu tega ne sme preprečiti. A spomnimo se nekoliko naše preteklosti! Ko so svoj pogled na politično življenje izrazili preds...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh