Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sedem korakov za uspešno dojenje

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 30. 08. 2008 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:55

Sedem korakov za uspešno dojenje

Prvi korak: novorojenčka naj se po porodu položi na materine prsi (neposreden stik kože na kožo) vsaj za eno uro. V tem času naj mati novorojenčka prvič podoji.
Prvi korak: novorojenčka naj se po porodu položi na materine prsi (neposreden stik kože na kožo) vsaj za eno uro. V tem času naj mati novorojenčka prvič podoji. Že takoj po porodu je pomembno, da se novorojenčka položi materi v naročje. Novorojenček lahko čuti toplino svoje matere in vonja njen vonj. Ko mati začuti, da bi novorojenček rad sesal, ga pristavi k prsim. Nikamor ni treba hiteti. Pri tem ji pomagajo in jo spodbujajo babice v porodni sobi. V maternici je bil novorojenček v popolnoma sterilnem okolju, v zunanjem svetu pa ga čaka polno različnih mikroorganizmov. Tesni stik z materjo omogoči novorojenčku, da pride najprej v stik z nenevarnimi mikroorganizmi, ki so naseljeni na materini koži. Prvo mleko ali mlezivo (kolostrum) nekateri imenujejo tudi prvo cepivo, ker vsebuje veliko protiteles, ki zaščitijo novorojenčka.

Drugi korak: Tudi če sta mati in novorojenček ločena v prvih urah po porodu, je treba materi pokazati in jo naučiti pravilne...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh