Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milijoni mladih zlorabljajo zdravila

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 26. 01. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 12:03

Milijoni mladih zlorabljajo zdravila

V Združenih državah Amerike poročajo, da je v letu 2006 več kot 3 milijone mladih med 12. in 25. letom zlorabljalo zdravila proti prehladu in kašlju, ki jih lahko kupi jov lekarni brez recepta.

Vprašanja lahko pošljete na zivljenje@druzina.si

V Združenih državah Amerike poročajo, da je v letu 2006 več kot 3 milijone mladih med 12. in 25. letom zlorabljalo zdravila proti prehladu in kašlju, ki jih lahko kupi jov lekarni brez recepta. Več kot 80 odstotkov teh mladih je tudi kadilo marihuano, polovica je uporabljala inhalante ali halucinogene, na primer LSD ali ekstazi.

Nekatera od zdravil proti kašlju in prehladu vsebujejo snovi, ki v običajnih odmerkih zavirajo suh dražeč kašelj, če pa jih pojemo velike količine, lahko pride do zmedenosti, halucinacij, pretirane zaspanosti, motnega ali dvojnega vida, motenj govora, bruhanja, bolečin v trbuhu, pospešenega utripa srca, otopelosti prstov. Za »zaželen« učinek zadetosti je treba pojesti od 25- do 50-kratne doze zdravila, vendar pri tako velikih dozah lahko pride tudi do smrti. Stranski učinki so lahko še bolj izraziti pri sočasnem jemanju drugih zdravil ali pitju alkohola. Z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh