Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moč in nemoč človekovih pravic

Anton Stres
Za vas piše:
Anton Stres
Objava: 13. 12. 2008 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2009 / 12:18

Moč in nemoč človekovih pravic

Zavest o človekovih pravicah je odigrala odločilno vlogo pri vseh osamosvajanjih, tudi pri našem. Je najmočnejše in splošno priznano orožje v boju proti vsem oblikam nasilja in proti premoči tistih, ki imajo oblast in družbeno moč. Ti svoje posebne interese radi prikazujejo kot interes vseh v družbi in mislijo s tem opravičiti nasilje, ki ga izvajajo nad drugimi. Zasluge ideje o človekovih pravicah so resnično velike in njena vloga je nepogrešljiva. Vsaka sodobna in demokratična ustava jih vsebuje kot svoj bistveni sestavni del, saj omejujejo državno oblast in jo hkrati zavezujejo, da jih zagotavlja in pospešuje. Šele s tem je oblast legitimna, moralno upravičena.

Splošno izjavo o človekovih pravicah je sprejela in razglasila Generalna skupščina OZN 10. decembra l948. Te dni je torej stara 60 let. V besedilu, ki obsega 30 členov, so ljudstva sveta ugotovila temeljne pravice, ki jih ima vsak človek, saj izvirajo iz njegovega prirojenega dostojanstva. Razglasili so jih po komaj končani drugi svetovni vojni, da bi njihovo spoštovanje preprečilo vojskovanje, vsako obliko diskriminacije in zatiranja človeka in s tem tudi vzpon kakega novega totalitarnega režima. Tako so človekove pravice postale vodilna ideja proti vsem oblikam tlačenja človekovega dostojanstva. Po zaslugi papeža Janeza Pavla II. so tudi osrednja misel družbenega nauka katoliške Cerkve.

Splošni deklaraciji je sledila vrsta pravno bolj zavezujočih paktov in konvencij o varstvu človekovih pravic, med katerimi je evropska konvencija posebno pomembna, saj daje evropskemu sodišču za človekove pravice pristojnost, da na odgovor pokliče oblast suverenih držav.

Da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh