Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z levo roko

Janez Juhant
Za vas piše:
Janez Juhant
Objava: 07. 03. 2009 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2009 / 06:10

Z levo roko

»Z levo roko« rečemo, ko mislimo, da je mogoče zadevo napraviti hitro in brez težav. Pomeni tudi nekaj opraviti na hitro in temu primerno tudi napol. Ob začetku modernih delitev je levo pomenilo napredno, inovativno, revolucionarno, skratka vse, kar vodi v smer boljših družbenih razmer na zemlji. Desne smeri oziroma stranke so se zavzemale za ohranitev ustaljenega, konservativnega, levičarji pa za spremembe.

»Z levo roko« rečemo, ko mislimo, da je mogoče zadevo napraviti hitro in brez težav. Pomeni tudi nekaj opraviti na hitro in temu primerno tudi napol. Ob začetku modernih delitev je levo pomenilo napredno, inovativno, revolucionarno, skratka vse, kar vodi v smer boljših družbenih razmer na zemlji. Desne smeri oziroma stranke so se zavzemale za ohranitev ustaljenega, konservativnega, levičarji pa za spremembe. S tem so hoteli ustvariti možnosti za nove sloje: meščanstvo in posebno delavstvo. To ni bilo le zavzemanje za ljudi, ampak tudi prevzemanje in odvzemanje teh ljudi drugim. To dobro osvetljuje Marx, ki je nemškega škofa Kettelerja, ki se je zavzemal za pravice delavcev v imenu vere in z nenasilnimi sredstvi, imenoval kar »psa«, ki socialistom jemlje delavce.

Časi so se sicer spremenili in ni več na prvi pogled vidno, kdo je konservativen ali napreden, kaj je levica ali desnica. Prestrašeni, plačani ali ideološko zaplankani novinarji, posebno večina tiskanih medijev oh...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh