Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsebina in preizkušnja vere

Rudi Koncilija
Za vas piše:
Rudi Koncilija
Objava: 20. 06. 2009 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2009 / 09:04

Vsebina in preizkušnja vere

Ko Jezusa priznamo kot Boga odrešenika, nas reši. Martin Buber o tem pravi, da je Bog za nas Bog toliko, kolikor mu to dopustimo. Na to je treba reči, da je Bog vedno Bog v polni meri za vse. Zato daje dež in sonce ne samo vernim in pravičnim, ampak tudi nevernim in krivičnim. Res pa je, da se nam ne vsiljuje.

Kaj pove božja beseda te nedelje o vsebini vere in kaj o preizkušnjah vere?

»Kdo neki je ta, da sta mu pokorna celo veter in jezero?« vprašujejo učenci v evangeliju (Mr 4,35–41). Jezus z besedami in dejanji prebuja veliko zanimanje, ki ljudi polagoma vodi do spoznanja, da je učlovečeni Bog. Na koncu Markovega evangelija na vprašanje, kdo je Jezus razločno odgovori oficir likvidatorske enote, ki ga je tirala v smrt. Takoj po Jezusovi smrti je pretresen izpovedal vero vanj z besedami: »Resnično, ta je bil Božji sin.« Ta oficir je na Jezusovem zgledu v trpljenju in smrti globoko dojel božjo ljubezen, ki jo posebej izraža tudi skrivnost praznika Srca Jezusovega.

Ljudem starega Orienta je morje pomenilo simbol prvotnega nereda, kaosa. Kozmos pa pomeni razvito, urejeno vesolje. V prvem berilu (Job 38,1.8–11) se Bog razodene Jobu kot Gospodar nad silami morja in nad silami zla. Zato je Ps 107 zahvalna molitev za preživele po strašnem viharju na morju.

Bog je to...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh