Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova morala

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 24. 10. 2009 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2009 / 08:03

Nova morala

Vera v Jezusa Kristusa nam izostri občutljivost za usodo drugih, iz te skrbi se porajajo zahteve morale, da se vedno znova vračamo k svoji resnici in resnici drugih.

Navadno razumemo moralo kot izpolnjevanje zakonov in pravil, ki pomagajo vzpostavljati življenjsko ravnovesje v ljudeh in družbi. V zadnjem času se je razmahnilo razmišljanje o svetovni etiki, da bi imele religije pomembno vlogo pri počlovečenju človeštva. Kristjani sprejemamo to izkušnjo in ji na osnovi razodetja dodajamo še novo izhodišče, to je odnos z Jezusom. On nam pomaga odkrivati resnico, po kateri smo ustvarjeni, in nam daje moč, da jo moremo uresničiti.

Vera v Jezusa Kristusa nam izostri občutljivost za usodo drugih, iz te skrbi se porajajo zahteve morale, da se vedno znova vračamo k svoji resnici in resnici drugih. Če živimo v živem odnosu z Jezusom, mu postajamo vedno bolj podobni. Gregor Nacijanški pravi, da če posnemamo Jezusa, postajamo vedno bolj takšni, kot je on do nas, spoštljivi in odprti za usodo drugih. Jezus je spodbujal učence, naj bodo podobni nebeškemu Očetu v njegovi popolni ljubezni (Mt 5,48). To misel moremo razumeti v smislu občutljivosti, d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh