Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srce in zahtevnost

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 31. 01. 2009 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2009 / 07:31

Srce in zahtevnost

Vzgojitelj mladih, Janez Bosko, je rekel: »Hočete storiti kaj dobrega, svetega, najsvetejšega, Božjega? Vzgajajte mladino!« (XIII, 629) Ob njegovem godu in v letu mladih se želimo ustaviti ob vprašanju vzgoje.

Vzgojitelj mladih, Janez Bosko, je rekel: »Hočete storiti kaj dobrega, svetega, najsvetejšega, Božjega? Vzgajajte mladino!« (XIII, 629) Ob njegovem godu in v letu mladih se želimo ustaviti ob vprašanju vzgoje. Latinska beseda educare pomeni »vleči ven«, slovenski izraz vzgoja pa se nanaša na gojenje, nekaj gojiti. Vse to pa predstavlja napor, ki pomaga človeku odkriti in uresničiti njegovo pravo podobo.

Toda nekateri se ne strinjajo s takim pomenom vzgoje, menijo namreč, da je vzgoja nasilje in ovira človekovo svobodo. Nihilistični filozof Jean Paul Sartre je prepričan, da smo ljudje izraz svojih prvinskih hotenj. Če se otresemo vseh zunanjih vplivov in smo zvesti svoji naravi, potem moremo doseči svoje zadovoljstvo. O Sartrovih in podobnih pogledih predavajo po univerzitetnih predavalnicah, zagovarjajo ga laični časopisi in mediji. Nauk velikih učiteljev človeštva, Jezusa, Bude, Mojzesa, pa je komaj omenjen.

Toda že sama narava kaže, da je treba za boljšo rast...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh