Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rojstni dan Cerkve

Anton Štrukelj
Za vas piše:
Anton Štrukelj
Objava: 22. 05. 2010 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2010 / 07:53

Rojstni dan Cerkve

Binkošti so petdeseti dan po veliki noči, tako rekoč »zlata velika noč«. Zato v bogoslužju še enkrat beremo evangelij velikonočnega praznika. Kristus je vstal in živi. Smrt nima več moči.

Beseda »binkošti« prihaja iz grške »pentekoste« in pomeni »petdeseti«. Petdeseto leto je jubilejno. Ljudje obhajamo »petdesete« obletnice kot zlati jubilej.

Binkošti so petdeseti dan po veliki noči, tako rekoč »zlata velika noč«. Zato v bogoslužju še enkrat beremo evangelij velikonočnega praznika. Kristus je vstal in živi. Smrt nima več moči. Prestrašenim apostolom prinaša mir in podarja odpuščanje. Izhodišče je sicer žalostno, brezupno. Apostoli so pobiti. Vrata so od znotraj zaklenjena, verjetno tudi okna.

Vse kroži okoli lastnih težav, ljudje tožijo nad slabimi časi in hudobnim svetom. Včasih je bilo lepše in boljše. Danes je hudo. Prihodnost je negotova. Kdo ne pozna takšnih časov v osebnem življenju, v svojem narodu in tudi v Cerkvi? To so trenutki globoke potrtosti. Nobena luč ne zasije, temnemu predoru ni videti konca.

Tedaj pride Jezus. Vstali Gospod stopi v sredo učencev. Ne ovirajo ga zaprta vrata in okna. Tudi grob ga ne oklepa več. Kar se je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh