Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kriza kot priložnost?

Ivo Jevnikar
Za vas piše:
Ivo Jevnikar
Objava: 29. 05. 2010 / 22:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 08:55

Kriza kot priložnost?

Dvomljivi predlogi o perspektivi nadaljnjega razvoja Slovencev v Italiji V času svetovne gospodarske krize je že marsikdo izrazil misel, da je treba sedanje težave in preizkušnje sprejeti tudi kot izziv, da trezno razmislimo o svojem položaju, pomanjkljivostih in storjenih napakah ter za naprej zadeve bolje zastavimo. Take glasove slišimo tudi med Slovenci v Italiji. Kriza se v slovenski narodni skupnosti v Furlaniji - Julijski krajini krepko občuti. Nekatere ustanove, na primer Slovensko stalno gledališče, so se znašle na robu preživetja, druge se borijo z izgubami, krčenjem dejavnosti in števila zaposlenih. Vzrok za to ni le sedanja gospodarska kriza, zaradi katere naj bi oblasti klestile javne prispevke.
Dvomljivi predlogi o perspektivi nadaljnjega razvoja Slovencev v Italiji

V času svetovne gospodarske krize je že marsikdo izrazil misel, da je treba sedanje težave in preizkušnje sprejeti tudi kot izziv, da trezno razmislimo o svojem položaju, pomanjkljivostih in storjenih napakah ter za naprej zadeve bolje zastavimo. Take glasove slišimo tudi med Slovenci v Italiji.

Kriza se v slovenski narodni skupnosti v Furlaniji - Julijski krajini krepko občuti. Nekatere ustanove, na primer Slovensko stalno gledališče, so se znašle na robu preživetja, druge se borijo z izgubami, krčenjem dejavnosti in števila zaposlenih. Vzrok za to ni le sedanja gospodarska kriza, zaradi katere naj bi oblasti klestile javne prispevke.

Slovencev je vedno manj
Dejstvo je, da je Slovencev v Italiji vedno manj. Če bi našteli, koliko slovenskih šol je bilo v povojnih letih zaprtih, v koliko cerkvah in dvoranah ni več slovenske besede, koliko predmestij in vasi je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh