Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ideologije k človečnosti

Robert Petkovšek
Za vas piše:
Robert Petkovšek
Objava: 31. 07. 2010 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2010 / 06:10

Od ideologije k človečnosti

»Je čas za eno in je čas za drugo.« Te besede je kakor refren ponavljal predsednik Kučan v svojem govoru 8. julija 1990 na spravni slovesnosti v Kočevskem rogu: »Je čas sovraštva in je čas strpnosti. Je čas vojne in čas ubijanja. Bila je vojna. Bilo je! Naj se ne ponovi nikoli več.«

»Je čas za eno in je čas za drugo.« Te besede je kakor refren ponavljal predsednik Kučan v svojem govoru 8. julija 1990 na spravni slovesnosti v Kočevskem rogu: »Je čas sovraštva in je čas strpnosti. Je čas vojne in čas ubijanja. Bila je vojna. Bilo je! Naj se ne ponovi nikoli več.« Res, naj se ne ponovi nikoli več! Za storjene zločine v preteklosti pa se ni mogoče opravičiti z besedami: »Razmer si človek ne izbira sam!« Človek ni privesek razmer, ampak ima svoje dostojanstvo, ki ne sme kloniti pred trenutnimi razmerami. Niti čas niti razmere ne morejo opravičiti zločinov, še zlasti ne tistih, storjenih v času svobode.

»Slovenci smo postali zrelejši tudi za občutenje tragedij, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno in po njej.« Te besede pa je pred dnevi izrekel premier Pahor ob obisku Hude jame. Iz njih ni slišati opravičevanja hudodelstev, ampak spoznanje, da je edini odgovor na takšna grozodejstva lahko le sočutje.

Razlika med prvim in drugim stališčem je ra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh