Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijino zaspanje

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 14. 08. 2010 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2010 / 06:16

Marijino zaspanje

Praznik Marijinega vnebovzetja je tesno povezan z njeno smrtjo ali zaspanjem, kakor pravi izročilo. Na zahodu se bolj poudarja Marijino poveličanje in zmagoslavni vstop v nebesa, na vzhodu pa je bolj v ospredju njena smrt in odhod s sveta. Oboje je lepo povezal slikar Lojze Čemažar na veliki freski v prezbiteriju stolnice v Beogradu.

Praznik Marijinega vnebovzetja je tesno povezan z njeno smrtjo ali zaspanjem, kakor pravi izročilo. Na zahodu se bolj poudarja Marijino poveličanje in zmagoslavni vstop v nebesa, na vzhodu pa je bolj v ospredju njena smrt in odhod s sveta. Oboje je lepo povezal slikar Lojze Čemažar na veliki freski v prezbiteriju stolnice v Beogradu. Kraj Marijine smrti ni znan. Nekatera izročila pravijo, da je umrla v Efezu, druga, da v Jeruzalemu in da se je apostol Janez šele po njeni smrti preselil v Efez. V Jeruzalemu je cerkev Marijinega zaspanja blizu dvorane zadnje večerje, v vrtu Getsemani naj bi bil kraj njenega groba. Tudi čas Marijine smrti ni znan, zapisi pa brez razlike poudarjajo, da je bila kmalu po smrti tudi s telesom vzeta v nebo.

Marija je šla skozi temo smrti in pretrpela usodo vseh ljudi, s čimer se je še globlje približala velikonočni skrivnosti njenega Sina. Sveti Janez Damaščan pravi, da je v svoji smrti Marija hčerka starega Adama, ki ga niti njen Sin, ki je življe...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh