Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrada med etiko in ugovorom vesti

Tadej Strehovec
Za vas piše:
Tadej Strehovec
Objava: 16. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2010 / 09:48

Nobelova nagrada med etiko in ugovorom vesti

Prejšnji teden je Inštitut Karolinska podelil letošnjo Nobelovo nagrado za medicino Britancu Robertu Edwardsu za njegov izredni prispevek na področju zunajtelesne umetne oploditve. Leta 1960 je skupaj z ginekologom Patrickom Steptoejem začel opravljati raziskave na področju človeške plodnosti.

Prejšnji teden je Inštitut Karolinska podelil letošnjo Nobelovo nagrado za medicino Britancu Robertu Edwardsu za njegov izredni prispevek na področju zunajtelesne umetne oploditve. Leta 1960 je skupaj z ginekologom Patrickom Steptoejem začel opravljati raziskave na področju človeške plodnosti. Leta 1968 sta prvič oplodila človeško jajčno celico, 25. julija 1978 pa sta uresničila svoj življenjski cilj – t. j. rojstvo Louise Brown in s tem prvega človeka, spočetega zunaj materinega telesa. Omenjeni dosežek je za vedno spremenil reproduktivno medicino in sodobno družbo. Možnost zunajtelesne oploditve je po nekaterih ocenah omogočil že več kot štirim milijonom neplodnim parom, da so postali starši; prav tako pa je omogočil posege v najbolj zgodnje obdobje človekovega razvoja.

Številni mediji so omenjeno novico pospremili z odzivom Ignacia Carrasco de Paula, predsednika Papeške akademije za življenje, ki je v nasprotju s predlagatelji izrazil zaskrbljenost z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh