Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezusov pogled

Primož Krečič
Za vas piše:
Primož Krečič
Objava: 30. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2010 / 10:46

Jezusov pogled

V življenju so pomembne osebe, ki nas gledajo z naklonjenim pogledom. Srednjeveški mislec Nikolaj Kuzanski je v razpravi o božjem pogledu predstavil Boga kot tistega, ki vidi vse hkrati in vsakega posebej. Zato ikonografija pogosto upodablja Boga kot oko, ki nas gleda in opazuje.

V življenju so pomembne osebe, ki nas gledajo z naklonjenim pogledom. Srednjeveški mislec Nikolaj Kuzanski je v razpravi o božjem pogledu predstavil Boga kot tistega, ki vidi vse hkrati in vsakega posebej. Zato ikonografija pogosto upodablja Boga kot oko, ki nas gleda in opazuje. Božji pogled se je najbolj razkril v Jezusovem pogledu. Evangelij ne govori o Jezusovih telesnih značilnostih, poudari pa pomen njegovega pogleda, ki je razkrival njegovo notranje čutenje in osebo. Z njim je nagovarjal ljudi, jih vabil in jim odpuščal. Naklonjeno je sprejemal svet okrog sebe, zlasti pa je bil usmerjen k Očetu.

Nekateri sodobniki so še posebej doživeli njegov pogled in odkrili v božjo ljubezen. Prva učenca sta šla za njim in se zagledala v njegov pogled. Zahej je videl, kako ga je pogledal Jezus. Ta pogled mu je odkril njegov resnični obraz, zato je stopil iz drevesa in se odločil za spreobrnjenje. Globok pogled je doletel Petra, ki se je zjokal na dvorišču velikega duhovnika, ko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh