Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi največji se lahko motijo …

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 27. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2010 / 08:00

Tudi največji se lahko motijo …

Pred sto leti, 20. novembra 1910, je umrl velikan ruske književnosti Lev Nikolajevič Tolstoj. Zgodilo se je na podeželski postaji, ko je dvainosemdesetleten hotel pobegniti iz svoje Jasne poljane, da bi zaživel v »osami in tišini«.
Pred sto leti, 20. novembra 1910, je umrl velikan ruske književnosti Lev Nikolajevič Tolstoj. Zgodilo se je na podeželski postaji, ko je dvainosemdesetleten hotel pobegniti iz svoje Jasne poljane, da bi zaživel v »osami in tišini«. Svetu je zastal dih ob odhodu umetniškega genija, ki ga je bila prevzela družbena strast, želja po spremembi sveta, in to v odporu tako do ruskih državnih struktur kakor do ruske pravoslavne Cerkve, od katere si je tudi priklical izobčenje.

Leta 1855 je avtor »Vojne in mira« svoj življenjski program izrazil takole: »Razmislek o božjem in veri me je pripeljal do veličastne ideje, ki sem ji pripravljen posvetiti celo življenje. Cilj je sledeč – oblikovanje nove religije, ki bo pripeljala do razcveta človeštva, religije Kristusa, ki bo očiščena vere in misterioznosti. Gre za praktično religijo, ki ne bo obljubljala raja v nebesih, ampak raj na zemlji. Upam, da se mi bo uspelo posvetiti temu cilju.«

Danes lahko v tem programu...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh