Zapri
Iskanje

Petje pri oktetu je bilo poslanstvo

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 24. 09. 2011 / 22:00
Čas branja: 16 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2013 / 10:40

Petje pri oktetu je bilo poslanstvo

V akordih ene najbolj preprostih, a obenem najbolj priljubljenih ljudskih pesmi Pri farni cerkvici je 27. septembra 1951 po končani znameniti avdiciji prvič zadonel Slovenski oktet. Na avdicijo – na pobudo slovenskih izseljencev v Severni Ameriki, ki so želeli svoje slovenstvo utrditi in oplemenititi z domačo pesmijo iz »starega kraja«, jo je razpisal Svet za prosveto in kulturo v sodelovanju s Slovensko izseljensko matico – se je prijavilo 38 pevcev. Komisija je v dvorani Slovenske filharmonije začela delati ob 18. uri, pišejo v kroniki, in ura je bila že čez polnoč, ko so potrdili, da se je rodil sestav, za katerega mu je dr. Valens Vodušek izbral ime Slovenski oktet. Postavljen je bil mejnik v slovenski vokalni glasbi.
Marjan Štefančič, basist pri Slovenskem oktetu od leta 1960 do 1992

V akordih ene najbolj preprostih, a obenem najbolj priljubljenih ljudskih pesmi Pri farni cerkvici je 27. septembra 1951 po končani znameniti avdiciji prvič zadonel Slovenski oktet.

Na avdicijo – na pobudo slovenskih izseljencev v Severni Ameriki, ki so želeli svoje slovenstvo utrditi in oplemenititi z domačo pesmijo iz »starega kraja«, jo je razpisal Svet za prosveto in kult...

V novembru beri tednik Družina v digitalni obliki za 1 EUR!

Nazaj na vrh