Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski islam na razpotju

Edvard Kovač
Za vas piše:
Edvard Kovač
Objava: 28. 04. 2012 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2013 / 09:48

Francoski islam na razpotju

V iskanju možnosti novega sožitja in novega razvoja islama v Evropi Ob tragični dogodkih v Rožnatem mestu, kot Francozi imenujejo Toulouse, se je porodilo vprašanje, kako je bilo to sploh mogoče. Zakaj je nek mlad moški sposoben ubijati judovske otroke, celo teči za deklico in vanjo izstreliti serijo nabojev? Zakaj le nekaj dni prej začne streljati na svoje vojake, ki povrhu niso samo Francozi kot on, ampak tudi potomci družin iz Severne Afrike? Odgovori so zelo različni. Na eni strani je najbolj glasna skrajna desnica, ki ožigosa tujce, posebno še te, ki so muslimani, in kliče k njihovi izselitvi, saj naj ne bi bili sposobni sprejeti evropskih civilizacijskih zahtev, čeprav gre za mlade, ki so rojeni v Franciji. Na drugi strani je radikalna levica, ki vidi v tem dejanju samo neko patološko osebnost, nek osamljen primer, ki nima ničesar z njihovo vero. Tako ena kot druga razlaga sta zgrešeni. Morilec najprej ni pravi musliman. Avtoritete francoskega islama so se javno distancirale od tega dogodka in obsodile to kruto nasilje. Prav tako so imeli muslimani skupne protestne shode z judi in kristjani. In tudi na drugi strani morilec ni bil čisto sam. Preiskava kaže na to, da je moral imeti pomočnike. Poleg tega pa so njegovi somišljeniki takoj začeli razpošiljati francoskim judom grozilna pisma in najavljati nove pokole.
V iskanju možnosti novega sožitja in novega razvoja islama v Evropi

Ob tragični dogodkih v Rožnatem mestu, kot Francozi imenujejo Toulouse, se je porodilo vprašanje, kako je bilo to sploh mogoče. Zakaj je nek mlad moški sposoben ubijati judovske otroke, celo teči za deklico in vanjo izstreliti serijo nabojev? Zakaj le nekaj dni prej začne streljati na svoje vojake, ki povrhu niso samo Francozi kot on, ampak tudi potomci družin iz Severne Afrike?

Odgovori so zelo različni. Na eni strani je najbolj glasna skrajna desnica, ki ožigosa tujce, posebno še te, ki so muslimani, in kliče k njihovi izselitvi, saj naj ne bi bili sposobni sprejeti evropskih civilizacijskih zahtev, čeprav gre za mlade, ki so rojeni v Franciji. Na drugi strani je radikalna levica, ki vidi v tem dejanju samo neko patološko osebnost, nek osamljen primer, ki nima ničesar z njihovo vero.

Tako ena kot druga razlaga sta zgrešeni. Morilec najprej ni pravi musliman. Avtoritete francoskega is...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh