Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prežrt čas je duhovno gluh čas

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 28. 04. 2012 / 22:00
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:27

Prežrt čas je duhovno gluh čas

Jože Snoj je s svojim pisanjem zaznamoval slovenski literarni prostor zadnjega pol stoletja. Že njegova prva pesniška zbirka Mlin stooki (1963) je pred izdajo naletela na ovire – zbirko je nesel na Cankarjevo založbo in še danes vidi pred seboj zaripel obraz Bena Zupančiča, ko tolče po mizi in vpije: »Za to bi vas pred kratkim še ustrelili!« Kamen spotike je bil verz »in zvezda ni več rdeča«, v pesmi Ure starih vojakov je bil seveda mišljen provokativno in ne informbirojevsko razočarano. Odtlej je bilo Snojevo ustvarjenje – v liriko je vse izraziteje vnašal bogoiskateljstvo, v romanih pa odkrival grozote povojnih pobojev – podvrženo anatemi. Pri levičarsko uglašenih pesniških somišljenikih, kot pravi, ni naletel na kak globlji interes, oblast pa je ob vsaki novi izdaji »promptno zastrigla z ušesi«. V takoimenovanih strukturah, tudi literarnih, je obveljalo, naj ostane čim manj opazen. »Za vsak kanček javne prisotnosti sem se moral potruditi stokrat bolj kot drugi,« je dejal v nekem intervjuju.

Živi v Murglah v Ljubljani. V hiši na ulici, imenovani po brezah. Čeprav ima soseska »tak in drugačen« sloves, kot pravi, se počuti povsem svobodnega. Dnevna soba, kjer stene poleg Bernikove in Lapajnove umetnine krasijo predvsem slike njegovega sina, slikarja in duhovnika Jošta, se zliva z urejenim vrtom. Osrednje mesto v njem ima podoba Marije: na kamen mu jo je pred več desetletji po podobi iz cerkve sv. Primoža nad Kamnikom naslikal prijatelj, slikar in restavrator. Dolga desetletja je »težak kamen« prenašal s seboj, kamorkoli se je selil, včasih tudi z nejevoljo. A ko je prvič stopil v nov dom – nakup hiše mu je omogočil Jazbinškov zakon – je zagledal na vrtu prostor zanjo. Odtlej ima Marijo »na dosegu oči«.




Jože Snoj je s svojim pisanjem zaznamoval slovenski literarni prostor zadnjega pol stoletja. Že njegova prva pesniška zbirka Mlin stooki (1963) je pred izdajo naletela na ovire – zbirko je nesel na Cankarje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh