Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Logika kreposti

Za vas piše:
Tone Rode
Objava: 27. 04. 2013 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2013 / 09:40

Logika kreposti

Pred dvema letoma so udeleženci okrogle mize na Bledu prišli do zaključka, da je »obrnjeni sistem vrednot osrednji razlog za krizo, v kateri se je znašel svet«. To ni bilo srečanje teologov, temveč okrogla miza uspešnih slovenskih poslovnežev.
Pred dvema letoma so udeleženci okrogle mize na Bledu prišli do zaključka, da je »obrnjeni sistem vrednot osrednji razlog za krizo, v kateri se je znašel svet«. To ni bilo srečanje teologov, temveč okrogla miza uspešnih slovenskih poslovnežev. Med njimi je bil tudi Japec Jakopin, soustanovitelj družbe Seaway, ki je takrat celo dejal, da so med nami »tradicionalne vrline postale negativne, tisti, ki so se ravnali po njih, pa so bili videni kot slabiči«.
Vprašanje etike v zasebnem in javnem življenju je danes v Sloveniji še bolj pereč problem kot takrat in ni znakov, da bi se kaj bistvenega spremenilo. Tradicionalne vrline – kristjani jim pravimo kreposti –, ki so potrebne za vzpostavljanje pravega sistema vrednot, so na javnih tribunah nemalokrat omalovaževane.

Vsak človek v svoji notranjosti sluti, da je družbeno življenje brez kreposti nemogoče. Pojem kreposti ni od včeraj, je predkrščanski, je osrednji pojem antične in kasneje srednjeveške...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh