Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nikoli ni prevroče

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 06. 07. 2013 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2013 / 07:19
Nikoli ni prevroče

Nikoli ni prevroče

Primorski travnik se koplje v julijski vročini. Dehteče cvetlice se branijo pred močnim soncem tako, da se zapirajo ali povešajo cvetove k tlom, medtem ko zrak nad razbeljenimi tlemi puhti in migeta.

Primorski travnik se koplje v julijski vročini. Dehteče cvetlice se branijo pred močnim soncem tako, da se zapirajo ali povešajo cvetove k tlom, medtem ko zrak nad razbeljenimi tlemi puhti in migeta. Tudi plazilci so se umaknili v zavetje sence, v kateri bodo vztrajali do poznega popoldneva. Le kdo neki bi se izpostavljal pripeki, ki je za marsikoga lahko celo usodna.



Vendar se najdejo tudi takšni, ki jim vročina pomeni življenje. Pripeka jim je vir energije, ki jo je potrebno izkoristiti, dokler pač traja. Ko se bo zvečerilo, bodo izginili neznano kam in o njih do novega vročega dne ne bo ne duha ne sluha. Metuljčnica (Libelloides macaronius) je ena takšnih vrst, ki zaživi v pravi vročini. Lahkotno kot misel se spreletava nad travnikom in preži na leteče žuželke, hrano, uide našemu pogledu in se hip kasneje zopet pojavi tam, kjer je izginila. Zanimiv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh