Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Padanje domin

Za vas piše:
Janez Dular
Objava: 19. 10. 2013 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2013 / 10:23

Padanje domin

V zvezi z vdiranjem angleščine v naše javno sporazumevanje sem prejšnji mesec v tej rubriki zapisal, da se usmeritev v izrivanje slovenščine po načelu padanja domin širi iz visokega šolstva na naslednje ugledno področje, v bančništvo. Taka padajoča domina je bila že pred visokim šolstvom področje stvarnih lastnih imen – katera domina pa je na vrsti zdaj?

V zvezi z vdiranjem angleščine v naše javno sporazumevanje sem prejšnji mesec v tej rubriki zapisal, da se usmeritev v izrivanje slovenščine po načelu padanja domin širi iz visokega šolstva na naslednje ugledno področje, v bančništvo. Taka padajoča domina je bila že pred visokim šolstvom področje stvarnih lastnih imen (podjetja, lokali ipd., npr. Qlandia, Phoenix, Le Petit café, Kelly Caffe, The Royal Food, Franky`s pub …) – katera domina pa je na vrsti zdaj?

Prosto po Otonu Župančiču: Hodil (ali kolesaril) po zemlji bom naši, bral krajevne napise, gledal na zemljevid in pil prelestna slovenska zemljepisna lastna imena, npr. Radeče, Sevnica, Brestanica, Leskovec, Otočec … Tam nekje na prehodu iz Zasavja v Posavje se bo začela imenitna posavsko-dolenjska kolesarska trasa, urejena ob bregovih Save in Krke, in na njenem začetku me bo pozdravil napis SAVA – KRKA BIKE. Da, naslednja padajoča domina bodo zemljepisna lastna imena, zapisana na krajevnih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh