Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kalvarija v Šmarju pri Jelšah

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 02. 03. 2013 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2013 / 12:37

Kalvarija v Šmarju pri Jelšah

Ko so pred nekaj leti pri enem od slovenskih tednikov izbirali sedem čudes Slovenije, so na seznam uvrstili tudi cerkveni objekt – Kalvarijo v Šmarju pri Jelšah. Podoba kapelic, ki se v spremstvu cikcakaste poti vzpenjajo k cerkvi sv. Roka na vrhu hriba, je res tako slikovita, da pritegne našo pozornost.

Ko so pred nekaj leti pri enem od slovenskih tednikov izbirali sedem čudes Slovenije, so na seznam uvrstili tudi cerkveni objekt – Kalvarijo v Šmarju pri Jelšah. Podoba kapelic, ki se v spremstvu cikcakaste poti vzpenjajo k cerkvi sv. Roka na vrhu hriba, je res tako slikovita, da pritegne našo pozornost. Seveda pa bi bila škoda, če bi ostali le pri videzu. Kapelic niso postavili samo zato, da bi ugajale očem, ampak da bi se med sprehodom mimo njih kaj premaknilo tudi v naši notranjosti.

Kot piše v cerkvi sv. Roka, se je vse začelo davnega leta 1645. »Razsajala je v Ptuji kuga. Dva Šmarčana jo prineseta od ondot v tukaišno vas Breclovo. Bolezen se začne širiti po vsej fari. V kratkem času podavi nad 200 ljudij. Da bi ljubi Bog odvrnol šibo kaznivko, sezidala se je bila na tem hribu kapelica. Služba božja se je opravljala v njej prvikrat vsako drugo nedeljo v adventu, drugikrat o sv. Štefanu in tretjikrat o sv. Boštjanu. S procesijo l. 1646. Bog je na priprošnjo Matere Božje,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh