Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gosposvetsko polje – zibelka naše preteklosti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 03. 2014 / 23:00
Čas branja: 13 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2014 / 13:17
Gosposvetsko polje – zibelka naše preteklosti

Gosposvetsko polje – zibelka naše preteklosti

Gosposvetsko polje je izjemno povezano s slovensko zgodovino, saj so tam naši predniki oblikovali prvo samostojno državno skupnost Karantanijo.


Gosposvetsko polje je izjemno povezano s slovensko zgodovino, saj so tam naši predniki oblikovali prvo samostojno državno skupnost Karantanijo, v kateri so svoje kneze volili z edinstvenim običajem ustoličevanja na knežjem kamnu.

Gosposvetsko polje je v zadnjih letih precej izpuhtelo iz našega javnega spomina. Razlogov za to je več: od tega, da smo dobili svojo državo, do obilice drugih tem, s katerimi se ukvarjamo. Po demokratizaciji Slovenije smo se na Gosposvetsko polje še največkrat spomnili zaradi knežjega kamna. Kot narodni simbol smo ga uvrstili na poosamosvojitvene bone leta 1991, po pridružitvi evropski denarni zvezi z evrom pa še na kovanec za dva centa (2007). Kljub nekaterim protestom na avstrijskem Koroškem smo ravnali prav, da smo pri odločitvi vztrajali, saj je knežji kamen naš resnično velik zgodovinski simbol, čeprav je danes formalno v drugi dr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh