Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija – lik novega človeka

Robert Petkovšek
Za vas piše:
Robert Petkovšek
Objava: 23. 08. 2014 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2014 / 10:22

Marija – lik novega človeka

Povezava med letošnjim slovesnim praznikom vnebovzetja in spominom na začetek prve svetovne vojne na Brezjah ni bila zgolj zunanja.

Povezava med letošnjim slovesnim praznikom vnebovzetja in spominom na začetek prve svetovne vojne na Brezjah ni bila zgolj zunanja. Povezava med enim in drugim je notranja, podobna obližu za rano. Je tudi aktualna v sodobnem svetu, ki se – nič manj kakor prejšnje stoletje – koplje v bazenu nasilja.

Razlog za skupno obhajanje obeh dogodkov ni samo ta, da so ljudje v prvi svetovni moriji za pomoč prosili božjo Mater in se ji zanjo zahvaljevali. Razlog je globlji: Vnebovzeto krščanska umetnost predstavlja z nogo na glavi kače – v tem vidi izpolnitev starodavne prerokbe, da bo strla moč zla, ki jo kača oziroma zmaj predstavljata (1 Mz 3,15). Na praznik vnebovzetja premišljujemo v bogoslužju svetopisemski odlomek, ki govori o zmagi žene – obdane z dvanajstimi zvezdami – nad zmajem, ki kakor kača uteleša zapeljive sile zla. S tem, da sta Adam in Eva popustila zapeljivi kači in utrgala sad s prepovedanega drevesa v želji, da bi postali kakor Bog, se je njuno življenje spremenilo v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh