Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

JAKOB UKMAR (13. 7. 1878–2. 11. 1971)

Objava: 04. 10. 2014 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2014 / 10:28

JAKOB UKMAR (13. 7. 1878–2. 11. 1971)

Veliki primorski duhovnik ter svetniški kandidat (tržaške škofije) Jakob Ukmar je bil kulturni in narodnoobrambni delavec, pisatelj, urednik, pravnik.

Veliki primorski duhovnik ter svetniški kandidat (tržaške škofije) Jakob Ukmar je bil kulturni in narodnoobrambni delavec, pisatelj, urednik, pravnik. Rodil se je na Opčinah nad Trstom, po maturi dokončal bogoslovje v Gorici in bil leta 1901 posvečen v duhovnika; deloval je v Bazovici, Rojanu in v Ricmanjah. Na dunajski univerzi je doktoriral iz teoloških ved, obvladal je klasične jezike in hebrejščino, ljubiteljsko se je ukvarjal celo z astronomijo ter branjem klinopisov.

Branil je slovenski jezik pred fašisti

Bil je aktiven na narodnem in verskem področju kot izdajatelj in urednik revije Družinski prijatelj, tednika krščanskosocialistične stranke Zarja, predsedoval je Katoliškemu tiskovnemu društvu, vodil SLS za Trst in Gorico, bil je ravnatelj dijaškega škofijskega konvikta ter katehet na državni gimnaziji v Trstu. Duhovniki so ga cenili in spoštovali kot nesporno avtoriteto, Primorcem pa je najbolj ostal v spominu po tem, da je branil slovenski jezik pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh