Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šamperlova kapela

Za vas piše:
M. F.
Objava: 10. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2015 / 14:42
Šamperlova kapela

Šamperlova kapela

Med številnimi kapelicami in znamenji, ki so bila postavljena na naši zemlji v času kuge in po njej, je tudi Šamperlova kapela v Črmlji v župniji sv. Bolfenka.


Med številnimi kapelicami in znamenji, ki so bila postavljena na naši zemlji v času kuge in po njej, je tudi Šamperlova kapela v Črmlji v župniji sv. Bolfenka. Posebna je že po trikotni obliki. Na vsaki od stranic sta dve niši, tako ponuja slikarju možnost za šest poslikav. Hkrati je kapela priča težkih obdobij naše zgodovine in vernosti prednikov. Žal je bila nekaj časa bolj ruševina kot dostojno krščansko znamenje.

Zato je domačim skupina vernih priskočila na pomoč, da smo kapelo ob podpori dobrotnikov obnovili. Poleg drugih mojstrov je kapeli vtisnil poseben pečat akademski slikar Lojze Čemažar. V šestera polja ali niše je naslikal svetniške like, med katerimi izstopajo bl. Slomšek, bl. Alojzij Grozde in sv. Janez Pavel II. Delo vseh je bilo nagrajeno ob blagoslovitvi, ki je bila v nedeljo, 16. novembra, med slovesno mašo. Z bogoslužjem smo se zahvalili Bogu,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh