Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprava zahteva napor krivca, ne žrtve

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 30. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2015 / 13:03

Sprava zahteva napor krivca, ne žrtve

Maj je v 20. stoletju Slovence grozljivo zaznamoval. Mineva 100 let od vstopa Italije v prvo svetovno vojno, kar so Primorci strahotno plačali.



Maj je v 20. stoletju Slovence grozljivo zaznamoval. Mineva 100 let od vstopa Italije v prvo svetovno vojno, kar so Primorci strahotno plačali. Zaradi bližine fronte so zapustili domove in se vrnili po vojni, mnogi brez moških članov družine, v ruševine. Rapalska meja jih je ločila od narodne celote. Zamajala se je naša zahodna etnična meja, ki je bila tisočletje najbolj trdna. Posledice fašizma čutimo še danes.

Te dni so v Gorici, stoletnem kulturnem centru slovenstva, manifestirali italijanski nacionalisti. Slavili so vstop Italije v vojno. To ni znak normalnosti, ampak duhovne pohabljenosti, norčevanja iz človeškega trpljenja in pokojnih.

Spominjamo se konca druge svetovne vojne. Nekateri vidijo v njej zmago, drugi komunistično okupacijo. Ne zaradi prve in ne zaradi druge slovenski narod ni tako strahotno razklan. Problem je v povojnih pobojih, ko so Slovenci v teh dneh pred 70 leti izvršili največji zločin nad Slovenci.

Ker zaradi popolne ra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh