Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

JOŽE ŠERJAK (8. 6. 1918 – 1945)

Objava: 05. 09. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2015 / 11:52

JOŽE ŠERJAK (8. 6. 1918 – 1945)

Salezijanskemu redovniku mučencu Jožetu Šerjaku ni bilo dano, da bi postal duhovnik, čeprav je bila to njegova največja želja.

Salezijanskemu redovniku mučencu Jožetu Šerjaku ni bilo dano, da bi postal duhovnik, čeprav je bila to njegova največja želja. Rodil se je v kmečki družini na Trati pri Velesovem. Ker mu je oče umrl tik pred rojstvom, je imela vpliv na njegovo vzgojo predvsem mati. Po osnovni šoli v domačem kraju se je vpisal na klasično gimnazijo v Ljubljani, a jo je moral zaradi pomanjkanja denarja opustiti in se vrniti k delu na domači kmetiji, zaradi česar je, vsestransko nadarjen, zelo trpel.

Vseeno mu je uspelo nadaljevati šolanje, in sicer pri salezijancih v Veržeju ter na mariborski gimnaziji, kjer je bil zelo dejaven in se je kot violinist pridružil zavodskemu orkestru. Po noviciatu je leta 1938 postal salezijanec in po gimnaziji študiral slavistiko na ljubljanski filozofski fakulteti, a se je kasneje prepisal na teologijo. Dejaven je bil pri glasilu salezijanskih študentov Naše delo, postal je sodelavec verskih listov in pripravljal je marijanske ter druge akademije. Pisal je pes...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh