Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hranljiva prapšenica

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 19. 11. 2016 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2016 / 09:44
Hranljiva prapšenica

Hranljiva prapšenica

Morda za prapšenico enozrnico slišite prvič. Prav je, da spoznate eno najstarejših gojenih žit.


Morda za prapšenico enozrnico slišite prvič. Prav je, da spoznate eno najstarejših gojenih žit. Od sodobne pšenice se razlikuje predvsem po tem, da je v klasu le eno zrno drobno. Zrno ima pleve, zato se razvija v zaščitenem okolju in jo pridelujejo popolnoma naravno, brez presticidov. Ugotovili so, da vsebuje največ beljakovin med vsemi pšenicami in še veliko drugih koristnih snovi. Izredno pomembno je to, da jo lahko uživajo tudi ljudje z alergijo na pšenico in morda nekateri z blago obliko glutenske intolerance. Prednost enozrnice je tudi v tem, da vsebuje precej betakarotenov in je moka svetle, lepe zlate barve, čeprav je polnozrnata. Enozrnico lahko kuhamo in jo uporabimo namesto riža ali ječmena. Edina težava je, da je precej draga. Toda visoka cena je zaradi majhnega donosa upravičena.

Enozrnica je laže prebavljiva od pšenice ali pire, ker vsebuje drugačen...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh