Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preplet lepote in trpljenja

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 03. 2017 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2017 / 13:41

Preplet lepote in trpljenja

Letos bo minilo sto let od 12. soške ofenzive, v kateri sta avstro-ogrska in nemška vojska prebili italijanske položaje med Bovcem in Kobaridom.
Konec oktobra bo minilo sto let od 12. soške ofenzive, v kateri sta avstro-ogrska in nemška vojska prebili italijanske položaje med Bovcem in Kobaridom. Trpljenje naših prednikov na soški fronti si zasluži, da se ga v postnem času spomnimo v molitvi. Morda na Mengorah, kjer je najstarejša božjepotna cerkev na Tolminskem, pod njo pa eden najlepših križevih potov pri nas.

Mengore (453 m), ki se navezujejo na slabih petdeset metrov višjo Bučenico, ležijo v okljuku reke Soče južno od Tolmina. Do podružnične cerkve Marijinega imena na vrhu pelje več poti, najbolj obiskani pa sta tisti z obrobja Volč in s prevala Poljance. Na prvi je v ospredju molitev, na drugi vojaška zgodovina, mi pa bomo prehodili obe.

Preden se cesta iz Nove Gorice proti Tolminu in Kobaridu za Čiginjem skrije v tesen in spusti v Volče, se ji z desne pridruži cesta iz vasi Kozaršče. Od te se malo prej odcepi slepa cesta, ob kateri pustimo avto. Na njenem koncu pa je kažipot, ki nas vabi na Mengor...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh