Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boris Pahor – slovenska vest stoletja

Jože Možina
Za vas piše:
Jože Možina
Objava: 14. 04. 2018 / 22:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2018 / 13:25

Boris Pahor – slovenska vest stoletja

Boris Pahor, v svoji stoletni zvestobi slovenski kulturi, jeziku, identiteti in svobodi, na najboljši način simbolizira slovensko vest stoletja.
Boris Pahor, v svoji stoletni zvestobi slovenski kulturi, jeziku, identiteti in svobodi, na najboljši način simbolizira slovensko vest stoletja. Njegovo izjemno pričevanje, ki ga je v treh obiskih na njegovem domu v Trstu posnel dr. Jože Možina in je predvajano na Televiziji Slovenija v oddaji Pričevalci, lahko razumemo tudi kot pisateljevo oporoko Slovencem.

V prvem delu se najprej odmaknemo v čas rojstva pisatelja Pahorja, ki sega v davno leto 1913 v čas Avstro-Ogrske, in samo leto pred morijo prve svetovne vojne. Kot sam pravi, je bil rojen v slovenski družini, v središču Trsta in bil čisti meščan. V spomin in dušo se mu je komaj 7-letnemu travmatično vtisnil požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920. Kasneje je to tudi opisal v delu Grmada v pristanu in romanu Trg Oberdan. Kot pravi: »Mentalno sem bil malo izgubljen. Šok je bil to. Požig Narodnega doma, odpoved slovenskih šol. Mati me je povlekla za roko in mi naročila: Moraš govoriti italijansko!« Odvzem...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh