Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje si, telovo?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 09. 06. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2018 / 13:10

Kje si, telovo?

Telovo, italijansko Festa dell Corpus Domini, ta srednjetedenski praznik, je celo katoliška Italija premaknila na nedeljo.

Telovo, italijansko Festa dell Corpus Domini, ta srednjetedenski praznik, je celo katoliška Italija premaknila na nedeljo: pač duh nove motorne civilizacije.

Ostaja pa dejstvo, da je telovo, se pravi vera v fizično navzočnost Kristusa med nami v zakramentu iz moke in vode, ena največjih skrivnosti katoliškega svetovnega naroda, kolikor ni za našo čudno dojemljivost največja sploh. Verniku se vsili vrsta vprašanj.

Prvo: Kristus je ozdravljal že s svojo telesno navzočnostjo, z dotikom. Zakaj je zakramentalni Kristus brez te čudežne lastnosti? Evharistični zdravstveni čudeži so redki, kot da je Kristus prepustil svojo zdravstveno čudodelnost svoji Materi in svojim svetnikom. Iz zakramenta evharistije ne izžareva nobena za nas dojemljiva nadnaravna sila. Gre za stvar, ki ji je treba samo absolutno verjeti. To je Tomaž Akvinski imenitno povedal v pesmi »Tamtum ergo«. Praestet fides supplementum sensuum defectui – vera naj nadomešča pomanjkljivost čutil.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh