Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

BLAŽ

Za vas piše:
Simon Lenarčič
Objava: 28. 07. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2018 / 10:44

BLAŽ

LAŽ JE svetniško ime, ki ga je nosil škof BLAŽ, ki je kot mučenec umrl na začetku 4. stoletja v maloazijskem mestu Sebasteji.

BLAŽ JE svetniško ime, ki ga je nosil škof BLAŽ, ki je kot mučenec umrl na začetku 4. stoletja v maloazijskem mestu Sebasteji. Ta GODUJE 3. 2. in je ZAVETNIK zdravnikov, zidarjev, pekov, krojačev, klobučarjev in tkalcev, predvsem pa eden od 14 pri­prošnjikov v sili (in posebej proti boleznim grla, kašlju, zobobolu ter za dobro spoved).

IZHAJA iz starogrškega imena Blasios, to pa domnevno iz besede blaisos, 'ukrivljen navzven', katere latinska ustreznica blaesus pomeni 'šešljav' (označuje človeka, ki namesto glasov 'c', 's' in 'z' izgovarja 'č', 'š' in 'ž'). Na rabo imena BLAŽ med Slovenci je vplivala podobnost z domačima besedama blažen in blag, kar je še vedno lahko povod za izbiro imena.
Ime BLAŽ je bilo v Sloveniji 1. 1. 2017 po POGOSTNOSTI uvrščeno na 37. mesto med moškimi imeni, pred imenom MITJA (to bo naslednje moško krstno ime, predstavljeno v Družini), in na 68. mesto med vse...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh