Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznam te po imenu ...

Za vas piše:
Simon Lenarčič
Objava: 22. 09. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2018 / 09:43

Poznam te po imenu ...

Darja (1. del) JE ime, ki spada k svetniškemu imenu Darija. To je nosila mučenka v Rimu DARIJA (3./4. stoletje), ki GODUJE 25. 10., in sicer skupaj s sv. Krizantom.
DARJA (1. del) JE ime, ki spada k svetniškemu imenu Darija. To je nosila mučenka v Rimu DARIJA (3./4. stoletje), ki GODUJE 25. 10., in sicer skupaj s sv. Krizantom.

Ime DARJA je namreč k nam najverjetneje prišlo iz Rusije, kjer je Dar'ja ženska oblika imena Darij. Moško ime DARIJ IZHAJA IZ imena enega največjih vladarjev starega veka, perzijskega kralja DAREJA VELIKEGA (6./5. stol. pr. Kr.). V korenu izvirnega perzijskega imena Darajavauš, pogrčenega v Dareios, se skriva staroperzijska beseda dar, 'držati', 'imeti', v drugem delu pa beseda vau, 'premoženje', ki mu povezani dajeta pomen 'ki ima premoženje'. Da se je kot krstno ime uveljavilo ime s končnico -ij namesto -ej, je posledica podomačitve polatinjene različice Darius.

Vendar pa 'držati', 'imeti' (oziroma 'ki ima premoženje') ni edini pomen, ki ga ima ime DARJA, kajti Slovenci ga povezujemo tudi z domačo besedo dar, 'darilo'. Po tako dobljenem pomenu torej ustreza slove...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh