Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Že in še ne?

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 20. 11. 2018 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2018 / 13:05

Že in še ne?

Na pogrebih poslušamo izjave in tolažila, češ, da pokojni že uživa nebeške radosti, po drugi strani pa, da bo »vstal poslednji dan«.
Na pogrebih poslušamo izjave in tolažila, češ, da pokojni že uživa nebeške radosti, po drugi strani pa, da bo »vstal poslednji dan« ob sodbi in bo torej šele takrat dospel v raj. Kako je s tem, kaj menite?

Anton

Cerkev že ves čas ohranja sporočilo o dveh sodbah: posebni in vesoljni. Katekizem Katoliške cerkve takole povzame ta nauk: »S smrtjo se konča človekovo življenje kot čas, ko je odprt za sprejetje ali odklonitev Božje milosti, razodete v Kristusu. Nova zaveza govori o sodbi prvenstveno s pogledom na končno srečanje s Kristusom ob njegovem drugem prihodu, vendar pa večkrat potrjuje tudi takojšnje povračilo neposredno po smrti vsakega posameznika po njegovih delih in po njegovi veri« (1021). Spomnimo se na pripoved o Lazarju ali o desnem razbojniku pri križanju. »Vsak človek prejme v svoji neumrljivi duši večno plačilo takoj ob smrti v posebni sodbi – ki postavi njegovo življenje v odnos do Kristusa – bodisi prek očiščevanja bodisi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh