Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj odnesti od velike noči

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 20. 04. 2019 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2019 / 07:19

Kaj odnesti od velike noči

Za prve kristjane, ki so od blizu doživeli Gospodovo vstajenje, je bil ta dogodek prelomnica, ki je prekvasila njihovo čutenje, mišljenje in delovanje.

Za prve kristjane, ki so od blizu doživeli Gospodovo vstajenje, je bil ta dogodek prelomnica, ki je prekvasila njihovo čutenje, mišljenje in delovanje. Kako konkretno označiti to, kar so odnesli od tega dogodka? Poskusimo.

Najprej so odnesli gotovost, da je za fantastično zgodbo nekega človeka od betlehemskih jasli do golgotskega križa stala gola zgodovinska resnica: bil je tisočletno pričakovani Mesija. Da do te vere ni bilo lahko priti, je dokazal s svojim znanim dvomom Janez Krstnik (»Povej, ali si tisti, ki ga pričakujemo?«).

Drugo, kar so odnesli od Gospodovega vstajenja, je bila neka nova življenjska perspektiva: ure, meseci in leta, vse to je postalo drugačno, čas je zadobil neko razsežnost, ki je presegala zgodovino in segala v večnost. Od takrat je vsaka življenjska sekunda postala gradivo za nesmrtnost. Čas, zgodovina, politika, vse je zadobilo neko novo dragocenost. Vse je postajalo smiselno, vse od rojstva do smrti. Ta je iz grozote ostala za vstajenjsk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh