Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voliti stranko ali poslanca

Za vas piše:
Jože Kurinčič
Objava: 25. 05. 2019 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2019 / 10:19

Voliti stranko ali poslanca

Z veseljem bom šel na prihajajoče volitve v Evropski parlament in obkrožil ime svojega kandidata na listi »moje« stranke.

Z veseljem bom šel na prihajajoče volitve v Evropski parlament in obkrožil ime svojega kandidata na listi »moje« stranke. S precej drugačnimi občutki sem šel na državnozborske volitve, ko sem lahko izbral samo stranko, ne pa posameznega kandidata. Tega je namesto mene izbralo vodstvo stranke, ko ga je postavilo na prvo mesto na listi.

Tudi zaradi tega mnogi ne gredo volit. Volilna udeležba v Sloveniji je izredno nizka. Razloge za to kaže iskati v dveh smereh: pri volivcih in njihovi premajhni zavzetosti za skupno dobro (politiko) in v volilni zakonodaji. Kaj narediti? Ker se ljudi, volivcev ne da na hitro spremeniti ali celo zamenjati, je smiselno začeti spreminjati volilno zakonodajo. To je potrebno tem bolj zato, ker je ustavno sodišče ugotovilo, da sedanja slovenska volilna zakonodaja ni v skladu z ustavo. Odzivi poslancev in strank ob razpravi o spremembah volilnega zakona kažejo, da bo kakršno koli vsebinsko spremembo zelo težko doseči. Poslanci se namreč zavedajo, da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh