Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj ni sobotnih maš?

Andrej Glavan
Za vas piše:
Andrej Glavan
Objava: 21. 09. 2019 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2019 / 09:48

Zakaj ni sobotnih maš?

Že več let opažam, da v župniji in celotni dekaniji ni »navadne« sobotne maše, ampak samo večerne, ki pa so že nedeljske maše.

Že več let opažam, da v župniji in celotni dekaniji ni »navadne« sobotne maše, ampak samo večerne, ki pa so že nedeljske maše. Zakaj ob sobotah ni maš zjutraj ali pa dopoldan? Marsikdo bi si želel iti k tej maši. Lahko bi jo imele vsaj večje župnije v dekaniji. Bi lahko škofje to spodbudili ... Hvala za odgovor.

Marija


Spoštovana gospa Marija!

Potožili ste, da v vaši župniji in celotni dekaniji ni »navadne« sobotne maše. Verjetno so sobotne maše res le še v župnijah, kjer je več duhovnikov. V prihodnje bo zaradi pomanjkanja duhovnikov teh jutranjih maš še manj.

Že od začetka krščanstva oziroma od laodicejskega koncila (4. stol.) je Cerkev prevzela judovsko gledanje na Gospodov dan (judovsko soboto), da se nedeljsko praznovanje začne že v soboto po sončnem zahodu. Dokler so bile maše dolga stoletja le zjutraj ali dopoldne, to ni bilo aktualno, šele s pokoncilsko oziroma reformo papeža Pavla VI. je prišlo do izraza.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh