Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinodalnost in ravnotežje

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 09. 11. 2019 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2019 / 13:42

Sinodalnost in ravnotežje

Eno močnejših sporočil amazonske sinode je tisto, ki ga imamo vedno pred očmi, a o njem ne razmišljamo veliko, to je, da je bila najprej sinoda, potem amazonska.

Eno močnejših sporočil amazonske sinode je tisto, ki ga imamo vedno pred očmi, a o njem ne razmišljamo veliko, to je, da je bila najprej sinoda, potem amazonska. Kajti sinoda dandanašnji postaja način, kako biti Cerkev. Če je včeraj način, kako biti Cerkev, marsikomu priklical hierarhično strukturo, v kateri ima škof daleč najpomembnejši glas, se z zadnjimi škofovskimi sinodami vse bolj učimo biti Cerkev, kjer skupaj s škofi vsak glas poslušamo, vsak glas štejemo.

S sinodalnostjo ne gre za vdor demokracije v Cerkev. Demokracija gradi politično skupnost na način, da včasih 51 odstotkov grobo vlada 49 odstotkom. V demokraciji je mogoče regularno izglasovati kakšno veliko neumnost, kot je denimo ta, da obstaja več deset spolov, ali ta, da starši ne smejo povprašati po šolski oceni svojega 18-letnega otroka.

Sinodalnost ima nekaj postopkov sorodnih demokraciji, a jo presega v bistvenem. Sinodalnost ima mistično podlago, ki je delovanje Svetega Duha v času in prostoru....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh