Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklon »očetom«

Za vas piše:
Jože Kurinčič
Objava: 30. 11. 2019 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2019 / 13:00

Poklon »očetom«

SAZU je to jesen – ob 1600. obletnici smrti svetega Hieronima in ob 200. obletnici smrti barona Žiga Zoisa – priredila dva izjemno bogata simpozija.

SAZU je to jesen – ob 1600. obletnici smrti svetega Hieronima in ob 200. obletnici smrti barona Žiga Zoisa – priredila dva izjemno bogata simpozija. Sveti Hieronim, ki je bil rojen v Stridonu, nekje »na meji med Dalmacijo in Italijo«, torej »naše gore list«, spada s sv. Ambrožem, Avguštinom in Gregorijem med »očete« zahodnega krščanstva. Njegov prevod Svetega pisma v latinščino (Vulgata) je 1500 let veljal za »uradni« prevod Katoliške cerkve.

Žiga Zoisa pa lahko s Trubarjem, Valvasorjem, Prešernom, Slomškom … prištevamo med »očete« slovenstva. Zois je živel v času tako imenovanega narodnega preroda, ko se je pod vplivom modernih evropskih miselnih in družbenih tokov oblikovala moderna slovenska nacionalna kultura in zavest. Bil je njen promotor, mentor in kot najbogatejši Kranjec svojega časa tudi mecen. V njegovi knjižnici so se zbirali najpomembnejši tedanji kranjski izobraženci.

To, da se Slovenci zanimamo za »očete« svoje civilizacije in kulture, kaže na to, da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh