Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva oseba z diagnozo demence

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 11. 01. 2020 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2020 / 11:47

Prva oseba z diagnozo demence

Najpogostejšo obliko demence je prvi opisal psihiater in nevropatolog Aloysius Alzheimer, ki je bil okoli leta 1900 zdravnik v Frankfurtu.

Najpogostejšo obliko demence je prvi opisal psihiater in nevropatolog Aloysius Alzheimer, ki je bil okoli leta 1900 zdravnik v Frankfurtu. Novembra 1901 je v psihiatrični bolnišnici sprejel 51-letno Augusto Deter. Mož jo je pripeljal, ker ni več zmogel skrbeti zanjo. Najprej jo je začelo mučiti ljubosumje, saj si je domišljala, da ima mož ljubico, čedalje večje težave pa je imela s spominom in orientacijo. Dr. Alzheimer ji je zastavljal vprašanja in poskušal dognati, kaj se dogaja z Augusto. Sama o sebi je menda dejala, da »se je izgubila«. Šele po njeni smrti leta 1906 pa je ob pregledu njenih možganov ugotovil, kakšne spremembe možganov se skrivajo za Augustino boleznijo.

Danes o demenci zdravniki vedo že veliko. V Sloveniji je po ocenah trenutno nekaj več kot 32 tisoč dementnih ljudi (dve tretjini je žensk), število pa naj bi se podvojilo do leta 2035. Predvidevajo tudi, da je diagnosticiranih le 50 % obolelih. Spregovorimo tudi o preizkušnjah, s katerimi se srečajo svoj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh