Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od zmagovalca do poraženca

Objava: 23. 05. 2020 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2020 / 08:32
Od zmagovalca do poraženca

Od zmagovalca do poraženca

Ko je postalo jasno, da bo Italija v prvo svetovno vojno vstopila na strani antante, so bili v avstro-ogrskem generalštabu pošteno na trnih.
Ko je postalo spomladi leta 1915 jasno, da bo Italija v prvo svetovno vojno vstopila na strani antante, so bili v avstro-ogrskem generalštabu pošteno na trnih. Načelnik Conrad von Hötzendorf je zaradi sovražnikove premoči razmišljal o umiku svojih enot globoko v notranjost države. Tam bi se lahko uspešneje spopadle z razvlečeno italijansko vojsko, vendar bi to slovenskim in hrvaškim deželam prineslo opustošenje. Nasprotno pa je general Svetozar Borojević zagovarjal obrambo na Soči in ni hotel sprejeti poveljstva nad soško armado, dokler njegov načrt ni bil sprejet.

Svetozar Borojević se je rodil 13. decembra 1856 v bližini Hrvatske Kostajnice, nedaleč od Save in meje z Bosno. Nekateri viri navajajo kot njegov rojstni kraj vas Umetić, drugi sosednjo vas Mečenčani. Njegov oče Adam je bil vojak in je po družinski tradiciji tudi sina usmeril v ta poklic. Tako je Svetoz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh