Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniški samorastnik

Za vas piše:
Marija Stanonik
Objava: 06. 06. 2020 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2020 / 07:21

Umetniški samorastnik

Pesnik, pisatelj, slikar, organist, pritrkovalec – vse to je bil Ivan Malavašič, prvorojenec novonastajajoče družine v Rovtah, nedaleč od Logatca.

Pesnik, pisatelj, slikar, organist, pritrkovalec – vse to je bil Ivan Malavašič, prvorojenec novonastajajoče družine v Rovtah, nedaleč od Logatca. Toda vse njegovo nadaljnje življenje je bilo povezano s Podlipo, kjer je obiskoval osnovno šolo in si po poroki leta 1950 ustvaril družino s štirimi otroki. Druga svetovna vojna in razmere po njej so mu preprečile kakršno koli nadaljnje formalno šolanje, toda vedoželjen, kot je bil, si je razgledanost, predvsem po umetnostnih panogah, širil z neformalnim izobraževanjem.

Kruh si je služil v Industriji usnja Vrhnika kot nianser prav zaradi občutka za barve, saj se je že od mladih let posvečal slikarstvu. Obiskoval je zasebno šolo pri profesorju Rajku Slaperniku, se izpopolnjeval pri društvu Klas in Likovnih samorastnikih. Najbolj so pred očmi njegova tihožitja s cvetjem in lirično navdahnjene vedute iz slovenske krajine. Kolikor je v njih likovno, včasih celo hudomušno prestregel kmečki ritem, so postale tudi dokument nekega življ...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh