Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vpogled v slovaropisno prakso

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 06. 06. 2020 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2020 / 07:24

Vpogled v slovaropisno prakso

Redakcija slovarskih gesel zame pomeni pripravljanje opisov besed za nastajajoči rastoči elektronski slovar sodobnega slovenskega knjižnega jezika eSSKJ.

Redakcija slovarskih gesel zame pomeni pripravljanje opisov besed za nastajajoči rastoči elektronski slovar sodobnega slovenskega knjižnega jezika eSSKJ. V koronskem času sem se soočila z opisom obuval. Par čevljev opišeš, pa je! Pot je precej daljša. Moja je le ena izmed možnih, ki pa mora pripeljati k verodostojnemu in uporabnemu opisu. Kako to gre?

Pobrskam po slovarjih – poleg SSKJ je odlično izhodišče Sinonimni slovar slovenskega jezika – in se poučim o vseh mogočih poimenovanjih obuval: od adidask, čizmov in čižem, espadril, skibuck ipd. – dobrih 50 se jih nabere. Ob besedi izpišem besedno družino, npr. ob copatu še copato, copatek, copatko in copatico, copatarja in copatarico, copatarstvo, copaten in copatast ter copatati. No, ja, in še seznam besed, povezanih z obuvali, npr. vezalke, z besedno družino. Dobrih 350 se jih nabere.

Sledi izbiranje, kaj gre v slovar. Ključno vlogo odigra frekvenčni kriterij: zadostno število smiselnih pojavitev v različnih bes...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh