Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O delnih odpustkih nekoč in danes

Za vas piše:
Franc Šuštar
Objava: 19. 09. 2020 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2020 / 13:34

O delnih odpustkih nekoč in danes

V roke so mi prišle knjižice Molitvenik, starejši letniki, v katerih ob določeni molitvi piše npr.: 100 dni odpustka, ... let odpustka ipd.

V roke so mi prišle knjižice Molitvenik, starejši letniki, v katerih ob določeni molitvi piše npr.: 100 dni odpustka, ... let odpustka ipd. Nikoli, v nobeni cerkvi, noben duhovnik, časopis ali knjiga novejšega datuma, ne omenjajo teh in drugih odpustkov. Za izrek »Hvaljen Jezus! Na veke! Amen.« recimo piše: 100 dni odpustka. V ljubljanski stolnici pri oltarju svetega Jožefa na napisu ob Mariji piše: 100 dni odpustka. Lepo prosim za razlago.

Vida


Najprej je treba odgovoriti na vprašanje, kaj so odpustki. V Katekizmu Katoliške cerkve, ki je izšel leta 1993, beremo: »Odpustek je odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena […]. Odpustek je delen ali popoln v tem smislu, da nas delno ali popolnoma reši časnih kazni, ki jih dolgujemo za grehe« (št. 1471). Odpustke moremo prejeti zase ali pa jih naklonimo rajnim. Za velike grehe zaslužimo večno kazen, ki se nam odpusti pri dobri spovedi. Običajno pa za velike in mal...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh